Ned Personeel
cover-image

Vergoeding versus waardering: is kostenbeheersing de achilleshiel van agrarische detachering?

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Algemeen 18 Oct 2023 door Frans de Beer

In jouw agrarische bedrijf staan efficiëntie, kostenbeheersing en winstmaximalisatie centraal. Dat moet ook wel, want er zijn maar weinig sectoren waarin de concurrentie zo moordend is als in de landbouw. Het is dus een behoorlijk uitdagende taak om ervoor te zorgen dat je genoeg ervaren personeel hebt en om tegelijkertijd ook de kosten van gedetacheerde medewerkers onder controle te houden. Maar wat als deze kostenbeheersing nu juist de achilleshiel van de agrarische detachering blijkt te zijn? Wat als dit tot een gebrek aan waardering leidt en uiteindelijk tot het verlies van waardevolle werknemers?

In dit blogartikel duiken we dieper in op dit dilemma en verkennen we de mogelijke oplossingen.

Kostenbeheersing als prioriteit

Het is geen geheim dat de agrarische sector voortdurend onder druk staat. Stijgende kosten, fluctuerende prijzen, steeds strengere regelgevingen en de constante zoektocht naar nog meer efficiëntie vormen de uitdagingen waar je als agrariër dagelijks mee te maken hebt. Kostenbeheersing is dan ook vaak een prioriteit.

Het is dus heel effectief om via detachering arbeidskrachten in te huren. Je behoudt zo je flexibiliteit en je zorgt er meteen ook voor dat je kosten niet de pan uit rijzen. Maar in deze race naar de bodem van de kosten kan er wel heel gemakkelijk een belangrijk element uit verloren gaan: de waardering voor deze gedetacheerde werknemers.      

Gedetacheerde medewerkers in de agrarische sector worden nogal eens over het hoofd gezien. Ze hebben een tijdelijk contract, spreken vaak de Nederlandse taal niet en hebben in veel gevallen ook geen specifieke vaardigheden, zoals het besturen van een tractor. Ze zijn niet meer dan een paar extra handen om het vele werk te verzetten. Toch zit je er ook niet op te wachten dat ze het bijltje er al na een paar dagen bij neergooien, want dat levert niet alleen de nodige vertraging op, het brengt ook de gehate inefficiëntie met zich mee.

De neerwaartse spiraal

Die gedetacheerde medewerkers in jouw agrarische bedrijf verdienen niet alleen een eerlijke vergoeding, ze hebben ook recht op erkenning voor hun hard werken en toewijding. Ze zorgen er namelijk voor dat je gewassen groeien en geoogst worden, de dieren gezond blijven en jouw productie op peil blijft. Zonder deze arbeiders zou de agrarische sector niet kunnen functioneren en ook jouw bedrijf zou zonder hun hulp stil komen te staan.

Een gebrek aan waardering voor deze medewerkers kan tot een gebrek aan motivatie en betrokkenheid bij die mensen gaan leiden. Als ze het gevoel hebben dat ze slechts als een kostenpost worden gezien, dan kan dit tot een neerwaartse spiraal leiden. Werknemers worden minder gemotiveerd, de kwaliteit van het werk neemt af en uiteindelijk resulteert dit in een hoog verloop.

Het voortijdige verlies van zulke (ervaren) medewerkers heeft een aanzienlijke impact op de productiviteit en winstgevendheid van je bedrijf, dus dat wil je voorkomen. Sterker nog, je hebt het liefste dat dezelfde mensen volgend seizoen terugkomen zodat je hen minder uit hoeft te leggen.

Het is daarom essentieel om ook voor je gedetacheerde medewerkers een cultuur van waardering te creëren. Het gaat dan niet alleen om het geven van een eerlijke vergoeding, maar ook om het erkennen van prestaties, het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden en het tonen van respect voor de mensen. Dit bereik je met open communicatie, regelmatige feedback en het betrekken van werknemers bij arbeidsprocessen.

De balans tussen kostenbeheersing en waardering

Daarnaast moet je als agrarisch bedrijf de balans zien te vinden tussen de kostenbeheersing van je detachering en de waardering van deze gedetacheerde medewerkers. Het is belangrijk om de kosten onder controle te houden, maar niet ten koste van de waardering voor werknemers. Dit kan betekenen dat er geïnvesteerd moet worden in training en ontwikkeling, betere arbeidsvoorwaarden of – indien mogelijk - flexibele werkschema's.

Kortom, kostenbeheersing hoeft helemaal niet de achilleshiel van agrarische detachering te worden. Het is alleen wel cruciaal om de waarde van medewerkers te erkennen en te waarderen, zodat ze gemotiveerd en betrokken blijven. Een gebalanceerde aanpak die kostenbeheersing combineert met waardering zal uiteindelijk leiden tot een bloeiende agrarisch bedrijf waarin werknemers gedijen en bedrijven floreren.

Laten we daarom samen streven naar een agrarische detachering waarin vergoeding en waardering hand in hand gaan.

NED Personeel: agrarische detachering met persoonlijke aandacht

De juiste mensen op de juiste plek. NED Personeel draagt zorg voor de arbeidskrachten die jouw agrarische bedrijf nodig heeft en door onze selectieprocedure is er weinig risico op verloop van je personeel. We houden rekening met de door jouw bedrijf opgestelde werkzaamheden en de voorkeuren van de medewerkers, waardoor je makkelijker een balans tussen kostenbeheersing en tevreden arbeiders vindt.

Daarnaast draagt NED Personeel zorg over zaken als het CAO, correcte loonstroken en ziekteregelingen. Wij zorgen ervoor dat de medewerkers uitstekende arbeidsvoorwaarden hebben en meer uit hun loonstrook halen. In het geval van een taalbarrière hebben we ook tolken bij de hand. Zo nemen we al een heel stuk van die benodigde waardering voor je uit handen. En als je vragen hebt hoef je je niet eerst door FAQ’s en chatbots op een onoverzichtelijke website te worstelen, je kunt ons gewoon bellen en dan helpen we je meteen verder.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.