Ned Personeel
cover-image

“Onderhandelaarsakkoord cao open teelten: 8 % meer loon voor werknemers”

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Wet- en regelgeving 22 Feb 2023 door Lotte van Nederkassel

Onderhandelaarsakkoord cao open teelten: 8 % meer loon voor werknemers” 

Dit is de opening van LTO Nederland over de nieuwe CAO die een looptijd heeft van 1 maart 2023 tot 1 juli 2024. Dit is een verlenging van 16 maanden. 

In de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers zijn de mogelijkheden voor verhoging, in deze tijden van sterke inflatie, uitvoerig besproken. Werkgevers geven aan niet meer te kunnen bieden dan de verhogingen die ze nu op tafel hebben gelegd. Door de fikse stijging van het wettelijk minimumloon (WML) van 10,15% per 1 januari 2023 zijn de loonkosten voor de werkgevers flink gestegen.  

De verhoging van 8% is als volgt onderverdeeld: 

  • 5% verhoging per 1 maart 2023 
  • 3% verhoging per 31 december 2023 

De verhoging van 1 maart 2023 is niet genoeg om alle loonschalen boven het wettelijk minimumloon uit te laten komen. Voor zover bekend heeft de Open Teelten CAO, afwijkend van bijvoorbeeld de Glastuinbouw, niet gekozen voor het herindelen van de laagste loonschaal. Dit betekent dat sommige schalen nog onder het WML uitkomen en dus op het WML blijven staan. Dit is het geval voor de schaal B 0 eerste en tweede halfjaar en C 0 eerste halfjaar. Hier blijft het loon € 11,75 per uur. Aangezien er per 1 juli 2023 hoogstwaarschijnlijk weer een stijging van het WML gaat plaatsvinden, vooruitlopend op de mogelijke invoering van een WML gekoppeld aan het mediaanloon, zullen er nog meer schalen weer terug onder het WML gaan vallen.

De Europese wetgeving omtrent het wettelijk minimumloon zou betekenen dat Nederland naar een € 14,- WML moet. Ze zijn natuurlijk al langer bezig om naar een wettelijk minimumuurloon te gaan in plaats van een minimumloon en dat terugrekenen naar uur, aangezien het WML nu tussen bepaalde sectoren anders kan liggen aan de hand van de afgesproken standaard werkweek. Deze wijziging heeft grote gevolgen voor de loonkosten in de agrarische sector uiteraard. Wij zullen dit daarom ook nauwlettend blijven volgen. 

De verhoging van 31 december 2023 is daarom volgens ons ook een vreemde datum. Een loonsverhoging gaat normaal gesproken in op de 1e dag van een loonperiode, bijvoorbeeld 1 maart 2023. Inclusief de 3% verhoging per 31 december zal het loon echter alsnog, naar verwachting, voor bepaalde loonschalen niet boven het WML uitkomen. Helemaal niet als ze de eerdergenoemde € 14,- per uur gaan implementeren per 1 januari 2024. Voor mensen die per uur worden betaald, en niet via een vast loon, heeft dit overigens geen impact. Zij werken normaal gesproken niet op zondag 31 december. Mensen met een vast loon gaan nu een paar euro meer krijgen, aangezien hun loon op 31 december omhooggaat en niet per, bijvoorbeeld, 1 januari. 

Er wordt op dit moment nog wel gestemd over dit voorstel, maar zowel het FNV als het CNV hebben een positief advies afgegeven, dus het lijkt een kwestie van tijd voordat de nieuwe CAO een feit is. 

Wij kijken graag met u mee naar de mogelijkheden voor kostenreductie in deze al dure tijd.  

 

Door: Sebastiaan van Schagen

job-image
Full Time Heinenoord

Ben jij een (junior) commercieel talent met een hands-on mentaliteit en woonachtig in de Hoeksche Waard? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor onze vestiging in Heinenoord zijn we op zoek naar een Sales Consultant die zich... Lees verder

Nieuw
job-image
Full Time Zundert

Ben jij een klantgericht en gedreven talent en sta je te popelen om aan de slag te gaan in een dynamische werkomgeving? Dan hebben wij de perfecte functie voor jou! Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde Backoffice Medew... Lees verder

Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.