Ned Personeel
cover-image

Het grote geheim achter het creëren van verbondenheid met gedetacheerd personeel in de agrarische sector

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Algemeen 24 Oct 2023 door Frans de Beer

In de agrarische sector is gedetacheerd personeel een onmisbare bron van arbeidskrachten, vooral tijdens drukke seizoenen en piekperiodes. In jouw eigen agrarische bedrijf zal dat vast niet anders zijn. Maar hoe bouw je nu een betrouwbare vaste kern op met deze tijdelijke werknemers? Hoe ga je nog beter om met de uitdagingen van taalbarrières en cultuurverschillen? Hoe creëer je verbondenheid, loyaliteit en betrokkenheid?

In dit artikel onthullen we de geheime ingrediënten voor het smeden van sterke banden met gedetacheerd personeel in de agrarische sector. Lees verder en ontdek de sleutel tot het opbouwen van een hechte en productieve werkomgeving waarbij ook de mensen met een tijdelijk contract een flinke stap extra gaan zetten.

De unieke uitdagingen van gedetacheerd personeel wanneer het om de agrarische sector gaat

Bij gedetacheerd personeel kan de tijdelijke aard van het werk tot een gebrek aan verbondenheid met je bedrijf leiden. Het is dan in iedere willekeurige sector al een aardige klus om hen dan bij de organisatie te betrekken zodat ze echt bij het team horen en de handen nog wat meer uit de mouwen steken. Maar in de agrarische sector is het een nog grotere uitdaging om een band met gedetacheerde werknemers te krijgen.

Deze tijdelijke werknemers in de land- en tuinbouw komen namelijk vaak uit bijvoorbeeld Roemenië, Polen of Bulgarije en ze spreken geen Nederlands of Engels. Bovendien hebben ze in zo’n beetje alle gevallen een compleet andere culturele achtergrond. Die taalbarrière en culturele verschillen staan de opbouw van verbondenheid en een betrouwbare kern met een gedetacheerd personeel behoorlijk in de weg.

Wat is nu de beste manier om die taalbarrières goed te overwinnen en een hechte en productieve werkomgeving te creëren? Hoe kun je als agrarisch bedrijf verbondenheid met je gedetacheerd personeel opbouwen als zij je niet kunnen verstaan en je bedoelingen niet begrijpen?

Bouw aan een cultuur van verbondenheid

Verbondenheid met je werknemers begint met het opbouwen van een sterke bedrijfscultuur waarin ook gedetacheerd personeel zich welkom en gewaardeerd voelt. Daar zijn verschillende strategieën voor, zoals het bevorderen van open communicatie en het bieden van kansen voor persoonlijke en professionele groei. In een agrarische omgeving met communicatieproblemen en laagopgeleide mensen is een standaardprogramma voor het verwelkomen van tijdelijk personeel alleen vrij nutteloos.

Een meewerkend voorman die de taal van het tijdelijk personeel wel spreekt is in zo’n geval goud waard. De sleutel tot een hecht team is dan ook om ervoor te zorgen dat in ieder geval een groot deel van de gedetacheerde medewerkers, inclusief de voorman, uit bijvoorbeeld Roemenië komt. Dit lost al een flink deel van de onderlinge taalproblemen en cultuurverschillen op. Een recruitment consultant van NED Personeel kan hier ook bij helpen.

Deze voorman kan dan een brug tussen jou als werkgever en de tijdelijke medewerkers vormen. Via hem (of haar) kun je met de gedetacheerde arbeiders communiceren en een band op gaan bouwen.

Trainingen voor gedetacheerd personeel is vaak geen weggegooid geld

Hoewel er genoeg sceptici van mening zijn dat het investeren in trainingen voor gedetacheerde werknemers geldverspilling is, is het ook een feit dat die ontwikkelingsmogelijkheden juist ook heel veel voordelen bieden. We zetten de belangrijkste punten daarvan voor je op een rij:

  • Het verhoogt de productiviteit. Met een eenvoudige training kunnen gedetacheerde arbeiders op hun eigen kennisniveau meer leren over nieuwe technologieën, verbeterde landbouwpraktijken en veiligheidsprotocollen. Het resultaat is dat hun productiviteit en efficiëntie verbetert en dat de kwaliteit van hun werk met sprongen vooruit gaat.
  • Het creëert loyaliteit en betrokkenheid. Een tijdelijke werknemer die een training krijgt aangeboden zal zich erg gewaardeerd voelen en nog meer inzet laten zien. Dat is een prima voedingsbodem voor een grotere verbondenheid met jouw bedrijf.
  • Het helpt om de kwaliteiten van de buitenlandse medewerkers inzichtelijk te krijgen. De medewerkers die hiervoor openstaan kunnen zich met een training specialiseren in afgebakende taken zoals bijvoorbeeld het onderhoud van machines, organisatie van het plantwerk, de beregening, organisatie van het oogstwerk of bewerking van het land.

Kun je wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste training voor jouw gedetacheerde personeel? NED Personeel staat voor je klaar met hulp en advies.

Bevorder teamwork en samenwerking

Het mag misschien als veel gedoe lijken om in je land- of tuinbouw bedrijf tijd aan het bevorderen van teamwork en samenwerking te besteden, maar het loont wel degelijk de moeite. Als je hier namelijk regelmatig aandacht aan besteedt zul je worden beloond met een hogere productiviteit, meer tevreden, betrokken personeel en een veel betere sfeer op de werkvloer.

De snelste en minst arbeidsintensieve manier om naar de voordelen van beter teamwork onder gedetacheerd personeel toe te werken is door bijvoorbeeld zo nu en dan een gezamenlijke activiteit aan te bieden. Samen lunchen of na het werk wat drinken kan al heel effectief zijn. Zorg daarnaast voor gezamenlijke besluitvorming en vergeet vooral ook niet om als team successen te vieren.

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin alle werknemers zich comfortabel genoeg voelen om vragen te stellen en hun zorgen te uiten.

NED Personeel: agrarische detachering met persoonlijke aandacht

De juiste mensen op de juiste plek. NED Personeel zorgt voor de arbeidskrachten die jouw agrarische bedrijf nodig heeft en door onze gezamenlijke aandacht is er weinig risico op verloop van je personeel. We houden rekening met de door jouw bedrijf opgestelde werkzaamheden en je huidige team van vaste en tijdelijke medewerkers, waardoor er makkelijker een verbondenheid onder je gedetacheerde personeel ontstaat.

Daarnaast draagt NED Personeel zorg over zaken als het CAO, correcte loonstroken en ziekteregelingen. Wij zorgen ervoor dat de medewerkers uitstekende arbeidsvoorwaarden hebben en in het geval van een taalbarrière hebben we ook tolken bij de hand. Zo nemen we al een heel stuk van die benodigde waardering en verbondenheid voor je uit handen. En als je vragen hebt hoef je je niet eerst door FAQ’s en chatbots op een onoverzichtelijke website te worstelen, je kunt ons gewoon bellen en dan helpen we je meteen verder.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

job-image
Full Time Heinenoord

Ben jij een netwerk talent met een hands-on mentaliteit en woonachtig in de Hoeksche Waard? Voor onze vestiging in Heinenoord zijn wij op zoek naar een Accountmanager die zich bezig houdt met New Business, Accountmanagem... Lees verder

Nieuw
job-image
Full Time Zundert

Zoek je een baan waar jij je eigen agenda kan bepalen? Dan is dit de juiste plek. Je bepaalt namelijk zelf waar de focus op ligt!   Lees verder

Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.