Ned Personeel
cover-image

Werkgevers per 1 juli 2024 verplicht om CO2-uitstoot te registreren

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Wet- en regelgeving 01 Mar 2024 door Lotte van Nederkassel

Werkgevers per 1 juli 2024 verplicht om CO2-uitstoot te registreren

Werkgevers krijgen vanaf juli 2024 veel administratieve rompslomp doordat ze de CO2-uitstoot van hun werknemers moeten gaan registreren. Hier zijn twee handreikingen om organisaties te helpen met die jaarlijkse rapportageverplichting.
 
Vanaf komende zomer moeten werkgevers met meer dan 100 werknemers bijhouden hoeveel kilometer hun werknemers afleggen, welk vervoermiddel ze gebruiken en het type brandstof dat wordt gebruikt. Deze klimaatmaatregel wordt van kracht op 1 juli 2024 en maakt het de overheid mogelijk om in de daaropvolgende jaren normen op te leggen, zoals een maximum aan CO2-uitstoot. Maar werkgevers zullen mogelijk problemen ervaren met deze verplichte registratie van CO2-uitstoot voor woon-werkverkeer en zakelijke reizen.

Wat wordt van jou als werkgever verwacht?

De rapportageverplichting houdt in dat je ieder jaar een opgave doet van het totaalaantal gereisde kilometers door je werknemers voor je organisatie. De kilometers rapporteer je apart voor het soort vervoermiddel en type brandstof. Zelfs vervoermiddelen met verwaarloosbare CO2-uitstoot, zoals openbaar vervoer, fietsen of lopen, worden meegenomen om een volledig beeld te krijgen van duurzame mobiliteit binnen de organisatie. Ook moet je opgeven of het om woon-werk- of zakelijke mobiliteit gaat.
 
Als je alle gegevens in het digitaal formulier hebt ingevoerd, wordt de CO2-uitstoot van de woon-werk- en zakelijke mobiliteit van je organisatie berekend. Je krijgt na het indienen van het formulier een rapportage. Deze rapportage geeft een overzicht van alle ingevoerde gegevens en de berekende CO2-uitstoot. De rapportage moet vóór 1 juli van elk jaar worden ingediend, met de gegevens van het voorgaande jaar uiterlijk op 30 juni.

Grote administratieve verandering

Dit zal leiden tot een grote administratieve last en administratieve rompslomp. Dat geldt vooral voor bedrijven waarvan werknemers veel zakelijke kilometers maken naar klanten, bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties of uitzendbureaus. Het is voor branches waarin werknemers te maken hebben met veel verschillende standplaatsen lastig om een sluitende administratie bij te houden voor woon-werkmobiliteit. Ook zijn werknemers vaak lastig te bereiken met een enquête, die bovendien een sterk vertekend beeld zal opleveren. Voor dit soort organisaties waar veel reisverkeer plaatsvindt, zullen de administratieve lasten behoorlijk stijgen.

Vergemakkelijken van de administratie

Er is veel kritiek geuit op deze maatregelen, waardoor deze een keer is uitgesteld. Ook de overheid onderkent klaarblijkelijk de administratieve last. Om die last verder te verlagen zijn twee handreikingen opgesteld:
Deze handreikingen zijn bedoeld om werkgevers te helpen met de jaarlijkse rapportageverplichting. Je krijgt praktische tips, stappenplan en methodes aangereikt om binnen je organisatie aan de gevraagde gegevens te komen. Wil je meer weten over deze regelgeving of heb je hulp nodig bij jouw administratie? We helpen je graag verder.
job-image
Full Time Zundert

Ben jij klaar om jouw passie voor Marketing naar nieuwe hoogten te tillen? Wil je niet alleen jezelf ontwikkelen, maar ook nog eens goed betaald worden terwijl je dat doet? Dan is dit jouw kans! Reageer nu op onze vacatu... Lees verder

job-image
Full Time Zundert

Als Commercieel Medewerker vervul je een cruciale rol binnen een uitdagende werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht komen! Jij hebt een eigen visie en je denkt mee over procesverbeteringen en resulta... Lees verder

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.