Ned Personeel
cover-image

Verzuim voorkomen en verminderen: verzuimtrends 2024 

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Nieuws 16 Feb 2024 door Ingeborg Oomen

Verzuim voorkomen en verminderen: verzuimtrends 2024 

In de hedendaagse snel veranderende arbeidsomgeving zijn trends in verzuim niet alleen van belang voor werkgevers, maar vormen ze ook een weerspiegeling van de dynamiek rondom de gezondheid en welzijn van werknemers. Iedere werknemer loopt het risico om ziek te worden. Meestal vormt dit geen probleem, maar in bepaalde situaties kan het leiden tot ernstigere gezondheidskwesties, waardoor een werknemer voor een langere periode afwezig kan zijn.  

Om proactief te kunnen handelen, zodat het verzuim beperkt kan worden, is het van belang om op de hoogte te blijven van trends in verzuim. De volgende trends hebben invloed op het verzuim: werkstress, krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing, geldstress, mantelzorg en nasleep Long Covid. We delen ze graag met je! 

Werkstress  

Een van de voornaamste oorzaken van ziekteverzuim is werkstress, maar liefst 43% van alle verzuimkosten wordt hierdoor veroorzaakt. Ook onder de jongere generatie, tussen de 18 en 25 jaar, is het een toenemend probleem. Bijna een kwart van de jongvolwassenen ervaart regelmatig stress op het werk. Om deze reden is het belangrijk om als werkgever hier bewust van te zijn. Door je werknemers meer autonomie te geven, beschikbaar te zijn, het werk van werknemers aan te passen kun je als werkgever stress verminderen. Daarnaast helpt het maken van een realistische planning met de belangrijkste taken ook bij het verminderen van werkstress.  

Krapte op de arbeidsmarkt 

Het Sociaal en Cultureel Planbureau verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt ook in 2024 aan zal houden. Een gebrek aan personeel kan resulteren in een aanhoudende hogere werkdruk, wat weer kan leiden tot een toenemende werkstress en daarmee kan het verzuim ook toenemen. Mogelijkheden om het verminderen van verzuim door personeelstekort kan bereikt worden door samen met werknemers in gesprek te gaan, prioriteiten te stellen en ze de vrijheid geven.  

Vergrijzing 

De komende jaren zal de vergrijzing verder toenemen, wat resulteert in een grotere aanwezigheid van 55-plussers op de arbeidsmarkt. Hoewel dit gunstig is voor het tekort aan arbeidskrachten, is het cruciaal om de juiste werkbelasting voor deze groep te hanteren. Om verzuim bij deze leeftijdsgroep te voorkomen, is het verstandig om de werkzaamheden aan te passen aan de behoeften van oudere werknemers. Dit kan onder andere worden bereikt door variatie in taken te bieden en het faciliteren van hulpmiddelen. 

Geldstress 

Een groeiend aantal werknemers ervaart financiële uitdagingen. Volgens gegevens van het Nibud had ongeveer 20% van alle huishoudens in 2022 te maken met geldproblemen, en dit aantal wordt naar verwachting in 2024 groter. Naast dat dit onprettig is voor de werknemer zelf heeft dit ook gevolgen voor jou als werkgever. Werknemers met schulden zijn gemiddeld 7 extra werkdagen per jaar ziek en presteren minder op de werkvloer. Als werkgever kan je het verzuim als gevolg van geldstress beperken door een open cultuur te bevorderen voor werknemers en het taboe rondom financiële problemen te doorbreken. Daarnaast is het aanbieden van ondersteuning om geldproblemen te voorkomen van belang, bijvoorbeeld door het inzetten van een budgetcoach.  

Mantelzorg 

Eén op de vier werkenden in Nederland is betrokken bij mantelzorg. De vraag naar mantelzorg wordt naar verwachting de komende jaren nog groter. Mantelzorgers worden vaak onverwacht geconfronteerd met (onbetaalde) zorgtaken. Dit kan leiden tot een verstoring van de werk-privé balans, waardoor het risico op verzuim toeneemt. Door werknemers flexibiliteit te bieden op het gebied van tijd en locatie kan je als werkgever verzuim als gevolg van mantelzorg voorkomen.  

Nasleep Long Covid 

Helaas treft een grote groep mensen een nare nasleep van de coronaperiode: Long COVID, ook wel Post COVID genoemd. Aanblijvende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en moeite met het verwerken van prikkels, kunnen leiden tot verzuim. Als werkgever is het van belang begrip te tonen voor (potentiële) klachten van Long COVID en aanpassingen te bieden voor werknemers die hiermee te maken hebben. 

Voorkomen en verminderen

Om verzuim te voorkomen en te verminderen, is het als werkgever belangrijk om proactief in te spelen op de veranderende behoeften van werknemers. Dit kan gerealiseerd worden door een ondersteunende en flexibele werkomgeving te creëren waarbij werkgever en werknemer in gesprek blijven met elkaar! 

job-image
Full Time Zundert 2.700 - 3.000

Ben jij een talentenjager met een passie voor het vinden van de juiste kandidaten? Bij NED Personeel krijg jij de kans om de perfecte match te maken tussen kandidaten en bedrijven, en zo dromen te realiseren. Word onderd... Lees verder

job-image
Full Time Zundert 2.800 - 3.500

Ken jij de weg in regio Zundert, ben jij op zoek naar diversiteit en zelfstandigheid en sla jij de spijker op de kop? Dan ben jij de allround medewerker facilitair die wij zoeken! Lees verder

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.