Nieuws
08 Apr 2024
door
Lotte van Nederkassel
Tweede Kamer stemt voor extra verhoging minimumloon
De Tweede Kamer stemt in met het voorstel om het wettelijk minimumloon (WML) per 1 juli 2024 extra te laten stijgen. Het gaat om een extra stijging van 1,2% boven op de reguliere verhoging. De Eerste Kamer moet nog over het wetsvoorstel stemmen.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om het wettelijk minimumloon (WML) per 1 juli 2024 extra te laten stijgen. Het gaat om een extra stijging van 1,2%, die boven op de reguliere verhoging per 1 juli 2024 komt.
Invoeringstoets
Tijdens de stemming in de Tweede Kamer over de extra verhoging van het minimumloon op 1 juli 2024 zijn ook enkele moties aangenomen. De ene motie roept op tot het uitvoeren van een toets één jaar na de extra verhoging van het minimumloon in 2024, en één jaar na de invoering van het wettelijk minimumuurloon. Deze toets moet onderzoeken hoe effectief de verhoging is en wat de gevolgen zijn voor werknemers en kleine en middelgrote werkgevers (mkb). De andere motie vraagt om de gevolgen van de minimumloonverhogingen van de afgelopen vier jaar per sector in kaart te brengen voor werkgeverslasten, vooral voor (kleine) werkgevers in sectoren waar veel werknemers op of rond het minimumloon verdienen.
Weerstand
Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is het wettelijk minimumloon (WML) de afgelopen anderhalf jaar flink gestegen, soms zelfs met meer dan 30%. Ook zijn de werkgeverslasten veel harder gestegen. Voor veel kleine bedrijven wordt het daardoor erg moeilijk om het hoofd boven water te houden. MKB-Nederland en VNO-NCW zeggen dat het telkens verhogen van het minimumloon voor veel bedrijven te veel extra kosten met zich meebrengt, vooral in sectoren waar al weinig winst wordt gemaakt. Door de verhogingen van het wettelijk minimumloon zijn vorig jaar naar schatting zo’n veertigduizend banen verloren gegaan, volgens een evaluatie van het ministerie van SZW. Dit treft vooral mensen die al moeilijk werk kunnen vinden en die juist baat hebben bij werkzekerheid. De gestegen loonkosten hebben ook sterk bijgedragen aan de binnenlandse inflatie, aldus De Nederlandsche Bank.
Belastingen en premies verlagen
Volgens de ondernemersorganisaties is het eenvoudiger en beter om de belastingen en premies te verlagen. Op die manier houden werknemers meer over, blijven de lasten voor ondernemers beheersbaar en wordt werken ook nog eens aantrekkelijker.
Nog niet zeker
Maar zover is het nog niet. De Eerste Kamer moet nog een besluit nemen over het wetsvoorstel. Als de voorgestelde verhoging wordt goedgekeurd, zou het minimumloon kunnen stijgen van € 13,27 per uur naar minstens € 13,43 per uur.