Per 1 januari 2024 stijgen de personeelskosten opnieuw met 10%. Dit is wat je er tegen kan doen:
Misschien is het je in de drukte van het seizoen ontgaan, maar in oktober werd het Minimumloon per 1 januari 2024 bekendgemaakt. Voor bedrijven met een 38-urige cao, zoals de cao Open Teelten, stijgt het minimumloon van 12.12 naar 13.27 euro per uur.
De politieke wens
Deze verhoging is niet zozeer het gevolg van inflatiecorrectie, maar wordt voornamelijk ingegeven door de politieke wens om het minimumloon te verhogen en zo iets te doen aan de koopkracht van mensen die beloond worden conform de laagste schalen van de cao. Binnen de cao Open Teelten vormt dit een grote groep zeer gewaardeerde medewerkers, variërend van seizoenmedewerkers tot medewerkers met een vast contract, waarvan velen al jaren voor het bedrijf werken en deze verhoging zeker verdienen.
Wat doe je als werkgever?
Als ondernemer heb je geen directe invloed op het minimumloon. Het is nu al bekend dat het minimumloon op 1 juli 2024 vanwege politieke afspraken zal stijgen met 1.7%. Met de reguliere inflatiestijging erbij zal het minimumuurloon naar verwachting rond de 13.70 euro liggen. (Ter vergelijking: op 1 juli 2020 lag het minimumuurloon bij een 38-urige cao op 10.77 euro, dus dit is een aanzienlijke stijging).
Als ondernemer blijf je echter zitten met de vraag: "Hoe houden we grip op de loonkosten?"
Loonkosten omvatten meer dan alleen het bruto uurloon; ze omvatten ook kosten voor vakantiedagen, vakantiegeld, premies WW en ZW, verzuimverzekering en arbodienstverlening. De personeelsadministratie is inmiddels behoorlijk complex, waardoor veel ondernemers voor de uitvoering daarvan een administratiekantoor inschakelen.
Grip op je personeelsbestand is grip op je loonkosten.
Als ondernemer is het essentieel om kritisch naar de samenstelling van je flexibele schil te kijken, vooral naar de verhouding tussen vast en flexibel personeel. Is het bijvoorbeeld nog steeds verstandig om het hele jaar door dezelfde uitzendkracht in te huren, of past hier misschien een detacheringscontract met aanzienlijk lagere kosten?
Weten wat het kost
Samen met onze klanten maken we een vergelijking tussen de loonkosten bij eigen verloning en de kosten van uitzenden of detacheren. Soms schrikken ondernemers van de kosten per uur van (seizoen-) medewerkers die zelf worden verloond, maar bewustwording van deze kosten is de eerste stap naar grip op de totale kosten.
Kunnen we jou ondersteunen?
Bij NED Personeel kijken we graag met je mee. In een persoonlijk adviesgespreek behandelen we de regel "Flex als het moet en Vast als het kan" en maken we een analyse van de huidige situatie. Vervolgens geven we een advies dat we kunnen toepassen in jouw onderneming en de bijbehorende kostprijs.
Of het nou gaat om de salarisadministratie of het detacheren van personeel, wij zijn er voor al jouw personeelszaken! Neem contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.