Ned Personeel
cover-image

Inhuur zelfstandige zonder personeel (ZZP’ers) goed geregeld!?

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Algemeen 31 Mar 2023 door Lotte van Nederkassel

NED Personeel biedt voor zijn relaties vanaf 1 januari 2023 aan om de administratieve zaken voor het inhuren van een ZZP'er goed te regelen. Aangezien NED Personeel zijn NEN-certificering heel belangrijk vindt, hebben wij niet eerder de bemiddeling van ZZP’ers in ons dienstenpakket opgenomen. In 2022 heeft de overheid aangekondigd uiterlijk 1 januari 2025 te gaan handhaven op de naleving van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).  

Nu het speelveld gelijkwaardiger wordt, omdat de regels steeds duidelijker worden en wij onze relaties als totaalleverancier van personeelsdiensten ook administratief en juridisch willen ondersteunen, hebben wij binnen ons platform de contracten kolom voor ZZP bemiddeling ingericht. 

ZZP’ers aan het werk 

ZZP’ers zijn in Nederland niet meer weg te denken. Inmiddels zijn er meer dan 1,1 miljoen mensen werkzaam in Nederland op zelfstandige basis. Dit is 12% van alle werkenden. Deze groep is nog steeds groeiende ondanks dat in mei 2016 de Wet DBA tot stand is gekomen.  

Overheid heeft grote problemen gehad met de handhaving van deze wet die als doel heeft schijnzelfstandigheid te bestrijden. Hiermee bedoelen we dat iemand die als zelfstandige is ingeschreven bij de kamer van koophandel maar in de praktijk werkt onder leiding en toezicht.  

Schijnzelfstandigheid is verboden, omdat in veel gevallen de medewerker benadeeld wordt door een te laag tarief. De opdrachtgever kan en moet weten dat daar door de ZZP'er geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen van betaald kan worden.  Daarnaast spreekt men van sociale fraude. Er worden namelijk geen premies afgedragen.  

Tot op heden zijn de controles minimaal geweest. In juni 2022 zijn er in de Tweede Kamer wel weer Kamervragen gesteld over de handhaving. Daaruit kunnen we concluderen dat er op korte termijn controles gaan volgen. 

Wat moeten de ZZP'er en de opdrachtgever beoordelen?  

Je stelt samen vast dat er geen sprake is van een gezagsverhouding en dat het werk kan en mag worden uitgevoerd door iemand anders. Opdrachtgever besteedt het werk uit met een resultaatverplichting. De beloning is geen loon met daarin vakantiegeld en er wordt niet doorbetaald bij ziekte. 

Een andere voorwaarde is dat er geen sprake is van een fictieve dienstbetrekking. Kijk hiervoor op www.belastingdienst.nl/modelovereenkomst 

Boetes in het geval van schijnzelfstandigheid 

Als er gehandhaafd wordt, worden er ook boetes uitgedeeld. De meeste opdrachtgevers en ZZP'ers geloven het wel. Tot op heden waren het aantal boetes minimaal. 

Toch is het relatief eenvoudig om de contracten en daarmee de afspraken goed te regelen.

Daarover later meer. 

De hoogte van de boete voor een opdrachtgever bij overtreding en kwaadwilligheid is een correctieverplichting of naheffingsaanslag. De ZZP'er verliest in veel gevallen zijn zelfstandige aftrek en moet met terugwerkende kracht de niet betaalde of te veel ontvangen premies, belastingen en eventuele boetes betalen.  

Hoe doe je het goed? 

Als u een ZZP'er in wilt huren, moet u zorgen dat er een overeenkomst wordt opgesteld volgens de modelovereenkomst van de belastingdienst.  

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/modelovereenkomsten-in-plaats-van-var/modelovereenkomst-zoeken/modelovereenkomst-zoeken. 

Hieraan zijn de nodige criteria verbonden zoals de eerder besproken gezagsverhouding. De ZZP'er deelt zelf zijn uren, werk en verlof in. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over het uurtarief en het aantal uren dat nodig is voor de opdracht. Deze dienen te worden vastgelegd in een opdrachtbevestiging. 

NED. ZZP dienstverlening 

NED Personeel heeft een geautomatiseerd proces ingeregeld om te komen tot een juridisch kloppende modelovereenkomst en opdrachtbevestiging. 

In de modelovereenkomst treedt NED Personeel op als bemiddelaar die de overeenkomst tussen de ZZP'er en Opdrachtgever tot stand brengt. De zelfstandige bepaalt zelf of hij met de opdrachtgever een overeenkomst aangaat!  

De bemiddelaar is geen onderdeel van de contractketen, maar verzorgt wel voor de zelfstandige de schriftelijke vastlegging en afhandeling van de overeenkomst van opdracht / aanneming van werk tussen de zelfstandige en de opdrachtgever. 

NED Personeel verzorgt voor de ZZPér de facturatie aan de opdrachtgever en is verantwoordelijk voor het debiteurenbeheer. Binnen de afspraken zorgt NED Personeel ervoor dat de ZZP'er tijdig betaald wordt en voor eventuele voorfinanciering indien de betalingstermijnen niet synchroon lopen. 

De opdrachtgever en ZZP'er zijn volledig ontzorgd en voldoen volledig aan de richtlijnen van de belastingdienst. 

 

Heeft u vragen of interesse m.b.t. onze ZZP dienstverlening, stuur dan een e-mail naar

sales@ned-personeel.nl of bel rechtstreeks met één van onze relatiebeheerders

ned-personeel.nl/team 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.