Ned Personeel
cover-image

De passie van het familiebedrijf Buiks Boomkwekerijen

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Ervaringen 25 Oct 2023

De passie van het familiebedrijf Buiks Boomkwekerijen

Erwin en René zijn de eigenaren van Buiks Boomkwekerijen. Samen runnen ze al geruime tijd het familiebedrijf. Hun vader Frans, die al twee jaar niet meer actief meewerkt, is hij nog altijd op het erf te vinden. In zijn jongere jaren was hij melkveehouder. Een totaal ander beroep. René zou de boerderij van zijn vader overnemen, maar toen dat moment aanbrak was er te weinig werk. Het bedrijf kon niet meer groeien in de vorm waarin het toen was. Weiland hadden ze genoeg, dus er werd één hectare omgeploegd. Dat stuk grond toverden ze om tot boomkwekerij. Toen Erwin van school kwam, kon hij samen met zijn broer René en vader Frans de kwekerij verder uitbouwen tot een bedrijf met meer dan 25 hectaren.

Van melkveehouderij tot boomkwekerij

Omdat de expertise in de melkveehouderij lag, was het best een uitdaging om de bomen goed te laten groeien. Ze deden veel ervaring op in de praktijk en hadden het geluk dat iemand met verstand van het vak hun af en toe sturing gaf.  ‘Hoewel het eerste jaar niet gemakkelijk was, hadden we het tweede jaar al zoveel ervaring dat we een beetje lef begonnen te krijgen’ aldus Frans. Van lieverlee werd er steeds een aantal extra hectare omgeploegd om de boomkwekerij te laten groeien.

Bomen en Beuken

In de eerste jaren richtte de familie zich vooral gericht op bos en haagplantsoen, maar al snel kwamen er diverse soorten bomen bij. Op een gegeven moment draaide het zo goed dat ze zijn gestopt met de melkveehouderij en de focus volledig op de boomkwekerij kwam te liggen. Tot het jaar 2000 hebben ze het bedrijf met zijn drieën draaiende gehouden. In de daaropvolgende periode specialiseerden ze zich in beuken en bomen. Ook werd het team uitgebreid met personeel.

Werken met arbeidsmigranten

In de drukkere periode zijn er twee man personeel gestart. Dat ging volgens de broers erg goed omdat ze er zelf altijd bij waren om de fijne kneepjes van het vak aan te leren. ‘Iedereen die bij ons begint heeft eigenlijk geen verstand van het kweken van een goede boom. We steken veel tijd in het opleiden van onze werknemers. Dat vinden we niet erg, zolang ze maar gemotiveerd zijn om te leren’ aldus Erwin.

In de afgelopen jaren heeft het team zich uitgebreid naar zes werknemers. De meeste werknemers komen uit Roemenië en zijn van oktober tot en met mei aan het werk. Ieder jaar komt dezelfde groep werknemers weer terug om te werken. Erwin: ‘Dat komt omdat wij het beste voor hebben met ons personeel. Hoewel het een andere cultuur is, hebben de meeste werknemers een goede drive om te werken. Dat waarderen wij en die waardering laten we ook graag zien. We zorgen goed voor ons personeel, daarom komen ze ook ieder jaar weer terug’.

Daarnaast organiseert NED Personeel twee keer in het jaar een evenement voor alle arbeidsmigranten die worden uitgezonden via NED. ‘Je hoort dan dat er een feestje was en daar wordt tijdens het werk ook nog lekker over gekletst. Dat bevestigt dat onze werknemers dat ook echt leuk vinden’ aldus Erwin.

Kwaliteitsbomen kosten tijd en aandacht

Het is een jarenlang proces om de boom te begeleiden tijdens het groeien. Na drie tot zes jaar is de boom klaar voor de verkoop. In die periode moet er secuur werk aan te pas komen, ook dit wordt door de Roemeense weknemers gedaan. Echt precisiewerk, want als je te laat bent, dan is de boom vergroeid en wordt de kwaliteit minder.

‘We krijgen met regelmaat te horen dat onze kwaliteit beter is dan boomkwekerijen waar ze al drie generaties bezig zijn. Daar zijn we enorm trots op’ aldus Erwin. Het is voor de broers een soort bevestiging van alle tijd, energie en moeite die ze in hun bedrijf stoppen.

Mechanisatie in de branche

Werken bij een boomkwekerij kan soms enorm zwaar werk zijn en je wilt jezelf en je personeel niet overbelasten. Daarom worden diverse taken uitgevoerd met een machine. Erwin: ‘Vanaf dat we een klein bedrijfje waren, hebben we al geïnvesteerd in mechanisatie. Het rooien van een boom is bijvoorbeeld niet meer te doen met de schop. Daar hebben we een machine voor en zo hebben we voor meerdere werkzaamheden diverse machines’.

De samenwerking met NED Personeel

Bij de vorige detacheerder ging het niet goed omdat de betalingen van dat bedrijf niet op tijd werden gedaan. Wanneer het personeel niet op tijd betaald kreeg, terwijl ze wel hun beste deden. ‘Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij hebben het beste met ons personeel voor en willen dan ook een partij waarop we kunnen vertrouwen en die begrijp hoe belangrijk het waarderen van personeel is’ aldus Erwin. Dus gingen de broers op zoek naar een andere detacheerder.

De samenwerking tussen Buiks Boomkwekerijen en NED Personeel is zo’n tien jaar geleden opgestart toen de broers Frans de Beer tegen het lijf liepen op een beurs in Zundert. Frans is vanaf het eerste uur al salesconsultant bij NED Personeel. ‘Ik begreep hun problemen met hun vorige detacheerder en kon hun verzekeren dat wij dat bij NED Personeel anders regelen. Daardoor komen dit soort situaties niet voor. We staan klaar voor onze klanten, maar ook voor de werknemers en zetten graag een stapje extra als daardoor de samenwerking beter verloopt’ aldus Frans de Beer.

Waarom is detacheren prettig voor jullie?

‘Het regelen van arbeidscontracten en de administratie wordt allemaal door NED Personeel gedaan, daar hebben wij geen omkijken naar en dat scheelt ons een hoop regelwerk. We vinden het belangrijk om alles door een partij te laten regelen die kennis van zaken heeft’ aldus Erwin.

Een leuk en stabiel team

Al met al heeft Buiks Boomkwekerijen in de afgelopen jaren een prachtig bedrijf met een leuk en stabiel team opgebouwd. Ze hebben het beste voor met hun personeel. We zijn blij dat NED Personeel mag samenwerken met Erwin, René en alle werknemers.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.