Ned Personeel
cover-image

3 veelgestelde vragen over seizoenswerkers

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Veelgestelde vragen werkgevers 03 Jan 2024

3 veelgestelde vragen over seizoenswerkers

In Nederland werken veel werknemers op basis van een seizoenscontract. Wat zijn de regels als het gaat om oproepwerk en de ketenregeling? En blijven die gelden in de plannen van het demissionaire kabinet?

  1. Kun je steeds opnieuw een seizoenscontract afsluiten?

Voor seizoenswerk geldt een uitzondering op de ketenregeling. De tussenpoos kan worden verkort tot 3 maanden als sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat ten hoogste 9 maanden per jaar kan worden verricht. Die uitzondering kan geregeld zijn bij cao. Daarnaast kan de minister van SZW functies bij ministeriële regeling aanwijzen (op verzoek van de Stichting van de Arbeid).

In de kabinetsplannen wordt de ketenregeling aangepast. De keten van contracten kan dan niet meer doorbroken worden door een tussenpoos. In plaats daarvan wil het kabinet een ‘administratieve vervaltermijn’ van 5 jaar gaan hanteren. Voor seizoenswerk blijven de bestaande afwijkingsmogelijkheden echter het uitgangspunt.

  1. Gelden de oproepregels ook voor seizoenswerkers?

In principe wel, maar voor mensen die in seizoensgebonden sectoren werken kan wel een andere regeling gelden.

Bij cao kan namelijk voor seizoensgebonden functies worden overeengekomen dat de minimale oproep- en afzegtermijn voor hen niet geldt. Ook kan worden overeengekomen dat aan sommige oproepkrachten met seizoensgebonden functies na 12 maanden geen aanbod voor een vaste arbeidsomvang hoeft te worden gedaan.

Dat kan in een cao worden overeengekomen voor functies die 'als gevolg van klimatologische of natuurlijke omstandigheden gedurende een periode van ten hoogste negen maanden per jaar kunnen worden uitgeoefend en niet aansluitend door dezelfde werknemer kunnen worden uitgeoefend gedurende een periode van meer dan negen maanden per jaar'.

  1. Als een seizoenswerker ziek is, moet je hem dan in dienst houden?

Als met een seizoenswerker – of welke andere werknemer dan ook – een geldige tijdelijke arbeidsovereenkomst is aangegaan, eindigt deze arbeidsovereenkomst van rechtswege bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Dat is ook het geval als de seizoenswerker aan het einde van het contract nog ziek is.

Meer weten over seizoensmedewerkers? Wij helpen je graag om de juiste mensen te vinden of de administratie in orde te brengen! 

job-image
Full Time Heinenoord

Ben jij een (junior) commercieel talent met een hands-on mentaliteit en woonachtig in de Hoeksche Waard? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor onze vestiging in Heinenoord zijn we op zoek naar een Sales Consultant die zich... Lees verder

Nieuw
job-image
Full Time Zundert

Ben jij een klantgericht en gedreven talent en sta je te popelen om aan de slag te gaan in een dynamische werkomgeving? Dan hebben wij de perfecte functie voor jou! Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde Backoffice Medew... Lees verder

Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.