Ned Personeel
cover-image

Jobcarving. Wat is het en hoe kan het in jouw voordeel werken? 

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

29 Feb 2024 door Mariska Over

Jobcarving. Wat is het en hoe kan het in jouw voordeel werken? 

Vind je het moeilijk om passend personeel te vinden? In plaats van op zoek te gaan naar de ideale medewerker kun je ook een functie passend maken en laten matchen met de kennis en kunde van een werkzoekende. Bijvoorbeeld door het werk binnen het bedrijf anders in te richten. Dit noemt men jobcarving. 

Wat is jobcarving? 

Jobcarving is het weghalen van relatief eenvoudige taken bij een bestaande functie en deze taken onderbrengen in een nieuwe functie. Zo doet opgeleid gekwalificeerd personeel het werk waarvoor het is opgeleid en worden eenvoudige taken uitgevoerd door mensen zonder ervaring.  

Op deze manier komen er meer mogelijkheden voor werkzoekenden om in te stromen, door te groeien, over te stappen en zich uiteindelijk te ontwikkelen tot een specialist. De werkdruk kan voor een deel weggenomen worden bij de medewerkers. Het bedrijf kan hierin een stuk continuïteit creëren in het personeelsbestand.  

Enkele voordelen van Jobcarving zijn: 

  • Lagere personeelskosten 

Doordat de functies worden gesplitst heb je minder ervaren/opgeleid personeel nodig. De vakkrachten worden natuurlijk altijd hoger ingeschaald dan niet ervaren medewerkers. Door de ervaren krachten hun specialisaties te laten doen en de neventaken over te dragen aan ondersteunend personeel zullen de loonkosten binnen het bedrijf dalen.  

  • Er is meer ruimte voor vakkrachten 

Met jobcarving kunnen jouw vakkrachten zich volledig richten op hun specialiteiten. Zij hoeven zich namelijk niet meer bezig te houden met randzaken voor het uitvoeren van de functie. Dit leidt tot meer efficiëntie in de uitvoering en zet vakmanschap voorop. 

  • Motivatie 

Doordat gespecialiseerde werknemers doen waar zij goed in zijn, vinden zij hun werk automatisch een stuk leuker. Dit verhoogt het werkplezier en het aantal gemotiveerde medewerkers. De werkdruk en het ziekteverzuim nemen hierdoor af. 

  • Werkgelegenheid; 

Door functies te splitsen laat jij als organisatie zien dat je betrokken bent bij de samenleving. Je creëert namelijk werkgelegenheid voor een groep mensen met ambitie die niet altijd de juiste ervaring hebben om voor diverse functies in aanmerking te komen. Op deze manier kunnen ze ervaring opdoen en wellicht doorstromen tot een opleiding en werkplek als vakkracht.  

Meer weten?

Wil je weten hoe we met onze werving bij kunnen dragen aan Jobcarving binnen jouw organisatie? We komen graag met je in contact om eens te sparren! 

job-image
Full Time Heinenoord

Ben jij een netwerk talent met een hands-on mentaliteit en woonachtig in de Hoeksche Waard? Voor onze vestiging in Heinenoord zijn wij op zoek naar een Accountmanager die zich bezig houdt met New Business, Accountmanagem... Lees verder

Nieuw
job-image
Full Time Zundert

Zoek je een baan waar jij je eigen agenda kan bepalen? Dan is dit de juiste plek. Je bepaalt namelijk zelf waar de focus op ligt!   Lees verder

Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.