Ned Personeel
cover-image

Alleen meer zekerheid op de arbeidsmarkt (b)lijkt niet toekomstbestendig

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Maatschappelijk 09 Jan 2024

Alleen meer zekerheid op de arbeidsmarkt (b)lijkt niet toekomstbestendig

Het demissionaire kabinet wil de arbeidsmarkt ‘toekomstbestendig’ maken door meer vastigheid te geven aan werkers. Is te veel focus op vastigheid wel goed?

Demissionair minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de arbeidsmarkt ‘toekomstbestendig’ maken. Dat wil ze doen door alle werknemers zoveel mogelijk vastigheid te geven; een vast contract, zekerheid over werktijden en zekerheid over inkomsten.

Maar als je de resultaten leest van het onderzoek Startende mbo'ers op de arbeidsmarkt, dat is uitgevoerd in opdracht van de MBO-Raad, dan is vastigheid wel het laatste wat onze toekomstige en net begonnen werkenden willen.

Startende mbo'ers op de arbeidsmarkt

Een heel groot deel van de mbo'ers geeft namelijk aan dat ze (waarschijnlijk) voor zichzelf willen beginnen. Ze geven aan dat ze dan vooral vrijheid zoeken; eigen werkdagen en werktijden indelen, zelf bepalen hoe en waar ze hun werk doen. Daarnaast geven veel mbo-ers aan dat het ze leuk lijkt om zelf iets op te bouwen en verwachten ze meer te kunnen verdienen als zelfstandig ondernemer.

Het valt niet tegen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het de mbo'ers die al voor zichzelf begonnen zijn, zeker niet tegenvalt. Ook zij geven aan dat vooral de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap hen trok én goed bevalt. Zelf je werktijden en werkdagen bepalen, maar ook zelf je salaris bepalen, vinden ze fijn. Ze hoeven met niemand rekening te houden. Het feit dat je het echt voor jezelf doet en dat je niet afhankelijk bent van een werkgever vinden ze fijn. Ook dat je je werk kunt doen op de manier die jij leuk, prettig en handig vindt wordt als voordeel ervaren. De zelfstandigen ervaren dat wanneer je werk met passie doen, daar je bedrijf in opbouwt en dat ziet groeien, een goed gevoel geeft.

Zoek de verschillen

Wat vindt onze (demissionaire) minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van vrijheid? Zij zegt over haar plannen voor de toekomstige arbeidsmarkt: 'Vaste contracten leiden tot een betere productiviteit en creativiteit'. En: '40% zonder vast contract is echt uit de pas lopen'.  Bovendien gaat de minister voor 'een basiscontract zodat je exact weet hoeveel uren je betaald zal krijgen'. 

Wij denken dat het goed is als onze minister eens gaat praten met diegenen die in de aankomende tien tot twintig jaar de arbeidsmarkt opgaan; met diegenen voor wie zij zich inzet om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.

De skills voor een eigen bedrijf?

Natuurlijk zijn er ook respondenten in het onderzoek die aangeven dat ze liever zekerheid en een vast salaris willen. Die vinden dat een eigen bedrijf of voor jezelf werken teveel druk geeft en teveel energie kost. Ze hebben geen zin in al het gedoe eromheen; zeurende klanten, financiële zaken, klanten die niet betalen. Ze willen niet teveel verantwoording, en teveel geregel. Werken liever met minder zorgen voor een (goede) baas. Of denken dat ze de skills niet hebben die nodig zijn voor het runnen van een eigen bedrijf.

Voor diegenen die graag in vaste dienst willen werken, willen weten wat ze verdienen en welke stappen ze in de aankomende jaren zullen maken, moeten de zaken natuurlijk goed geregeld zijn. Mensen die zekerheid zoeken, moeten dat op de arbeidsmarkt kunnen vinden.

Pioniers en enthousiastelingen

Maar misschien hebben we in de toekomst veel meer aan de pioniers, de ondernemers, de enthousiastelingen. Ook voor hen moet goed worden geregeld. Sterker nog; we moeten dat juist stimuleren.

Door te klagen dat er te veel zzp'ers zijn, door ze aan alle kanten te beknotten, zekerheden op te dringen en daarmee een negatieve stempel te drukken op het zijn van zzp'er, zinkt menigeen de moed in de schoenen. Dat is echt heel erg zonde! 

Wij helpen de ondernemer, zzp'er of andere pioniers graag met ondernemen op diverse manieren. Neem vooral contact op als je benieuwd bent! 

job-image
Full Time Heinenoord

Ben jij een (junior) commercieel talent met een hands-on mentaliteit en woonachtig in de Hoeksche Waard? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor onze vestiging in Heinenoord zijn we op zoek naar een Sales Consultant die zich... Lees verder

Nieuw
job-image
Full Time Zundert

Ben jij een klantgericht en gedreven talent en sta je te popelen om aan de slag te gaan in een dynamische werkomgeving? Dan hebben wij de perfecte functie voor jou! Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde Backoffice Medew... Lees verder

Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.