Ned Personeel
cover-image

Spoor jouw werknemers aan om hun vakantiedagen voor 1 juli op te nemen

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Wet- en regelgeving 18 Jan 2024

Spoor jouw werknemers aan om hun vakantiedagen voor 1 juli op te nemen

Als het gaat om vakantiedagen is 1 juli van elk kalenderjaar een belangrijke dag. Dan vervallen namelijk de wettelijke vakantiedagen die een werknemer in het jaar ervoor heeft opgebouwd.

Als werkgever ben je verplicht om werknemers regelmatig te wijzen op het vervallen van de wettelijke vakantiedagen. Dat gaat verder dan alleen een berichtje op de online omgeving of het intranet. Je moet de werknemers echt informeren over hun vakantietegoed en aansporen om de wettelijke vakantiedagen op te nemen. Het zou immers zonde zijn als ze komen te vervallen.

Blijkt dat werknemers hun wettelijke vakantietegoed niet opnemen dan is het goed om dit in een individueel gesprek aan te kaarten. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat een werknemer een groot tegoed aan wettelijke vakantiedagen opbouwt dat je bij uitdiensttreding moet uitbetalen. Zorg ook dat de werknemer de vakantiedagen daadwerkelijk kan opnemen. Is dat in een bepaalde periode niet meer mogelijk, dan kun je in overleg de vervaltermijn van deze vakantiedagen verleggen.

Vervaltermijn bovenwettelijke vakantiedagen

Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren een stuk later dan de wettelijke: vijf jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Je kunt hierover andere afspraken maken, maar die mogen niet in het nadeel van de werknemer zijn. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om af te spreken dat de bovenwettelijke vakantiedagen ook na anderhalf jaar vervallen. De andere afspraken kun je opnemen in de arbeidsovereenkomst, een arbeidsvoorwaardenreglement en staan soms in de cao.  

job-image
Full Time Heinenoord

Ben jij een netwerk talent met een hands-on mentaliteit en woonachtig in de Hoeksche Waard? Voor onze vestiging in Heinenoord zijn wij op zoek naar een Accountmanager die zich bezig houdt met New Business, Accountmanagem... Lees verder

Nieuw
job-image
Full Time Zundert

Zoek je een baan waar jij je eigen agenda kan bepalen? Dan is dit de juiste plek. Je bepaalt namelijk zelf waar de focus op ligt!   Lees verder

Nieuw

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.