Ned Personeel
cover-image

Het belang van een goede Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Maatschappelijk 21 Mar 2024 door Corné Roks

Het belang van een goede Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Afgelopen jaar hebben diverse bedrijven een brief ontvangen vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het hebben van een wettelijk verplichte RI&E en bijbehorend plan van aanpak. Onder het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid valt onder andere de Arbeidsinspectie. In het "Jaarplan 2023" hadden zij een aantal programma's benoemd waar hun aandacht extra op gericht is. De focus vanuit de Arbeidsinpectie is helemaal niet gek. Alleen al in Noord-Brabant zijn er in de afgelopen jaren diverse dodelijke slachtoffers gevallen bij bedrijfsongevallen. Landelijk ligt dit aantal tussen de 50 en 65 dodelijke slachtoffers per jaar. 

Wat is een RI&E?

Dat de arbeidsinpectie extra focus op de RI&E heeft, is om bij te dragen aan het verminderen van het aantal bedrijfsongevallen. Maar wat is een RI&E nou precies? Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt de basis van het arbobeleid van elk bedrijf. De RI&E helpt om risico’s in kaart te brengen en die risico’s aan te pakken met de juiste maatregelen. Voor een veilige en gezonde werkplek. Het is voor elk bedrijf verplicht om een RI&E te hebben.

In de RI&E brengt een werkgever alle arbeidsrisico’s binnen het bedrijf in kaart. Vervolgens maakt hij een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico’s. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen of te beperken. Dit is van belang voor het bedrijf én de medewerkers. Het leidt namelijk niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit. Wil je meer weten over de RI&E, kijk dan hier

Een ongeval bij jouw bedrijf voorkomen

Als ondernemer wil je liever niet bij een ongeval betrokken zijn of nog erger, er voor verantwoordelijk zijn. Maar ook bedrijfsongevallen met minder ernstige afloop wil je niet meemaken. Naast het persoonlijke leed, krijg je de Arbeidsinspectie op bezoek en die willen weten of jij je zaken wel goed geregeld hebt. Zo niet, dan volgen vaak forse boetes. Om dit alles te voorkomen kan je beter vooraf een RI&E opstellen en volgens het bijbehorende plan van aanpak werken. Je kan dat doen door zelf een RI&E op te stellen of dit te laten opstellen door een arbodeskundige. NED Personeel kan je helpen bij het nemen van deze stappen!

De programma's van de Arbeidsinspectie

Een van de programma’s van de Arbeidsinspectie heeft als naam gekregen: “Uitzendbureaus”. In dit programma geeft de Inspectie aan dat ze “bij willen dragen aan betere Arbozorg voor uitzendkrachten”. Oftewel; zowel uitzendbureaus als de ondernemingen waar uitzendkrachten aan het werk waren kregen in 2023 meer aandacht en werden vaker gecontroleerd. De controle ging vooral over:

  • Kwaliteit van de uitgevoerd Risico Inventarisatie
  • Genomen maatregelen om arbeidsrisico’s tegen te gaan
  • Welzijn van uitzendkrachten
  • Huisvesting

Werk je met een uitzendbureau samen?

Als inlener (de onderneming waar de uitzendkracht te werk is gesteld) speel je een belangrijke rol en heb je verplichtingen. Zo is het verplicht om je zaken op orde te hebben en dus ook een RI&E. Ben je als onderneming aangesloten bij een branche vereniging, dan kan het maken van een goedgekeurde RI&E en plan van aanpak tegen relatief lage kosten gebeuren. 

De praktijk leert dat veel ondernemers nog geen RI&E hebben en/of opzien tegen het invullen van de vragenlijst van een branche RI&E. Daar kunnen we hulp bij bieden. Bij NED Personeel willen wij onze relaties zo veel mogelijk ontzorgen. Samen met een expert hebben we gekeken hoe we jouw als ondernemer kunnen:

  • voorzien van het juiste advies op het gebied van de Arbowet en RI&E’s
  • helpen bij het invullen van een branche RI&E
  • verzorgen van een RI&E en PvA als een relatie niet is aangesloten bij een branche vereniging

Meer weten?

Wil je meer informatie over het opstellen van een RI&E en plan van aanpak of wil je deze zaken aan ons uitbesteden. Wij ondersteunen je graag. Plan een gratis adviesgesprek in en bespreek de mogelijkheden. 

job-image
Full Time Zundert

Ben jij klaar om jouw passie voor Marketing naar nieuwe hoogten te tillen? Wil je niet alleen jezelf ontwikkelen, maar ook nog eens goed betaald worden terwijl je dat doet? Dan is dit jouw kans! Reageer nu op onze vacatu... Lees verder

job-image
Full Time Zundert

Als Commercieel Medewerker vervul je een cruciale rol binnen een uitdagende werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht komen! Jij hebt een eigen visie en je denkt mee over procesverbeteringen en resulta... Lees verder

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.