Ned Personeel
cover-image

De voordelen van een cao en het belonen van medewerkers op basis van loonschalen

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Tips & tricks 09 Feb 2024 door Rowin de Beer

Het volgen van een Collectieve Arbeidsovereenkomst (cao) en het belonen van medewerkers op basis van de loonschalen die in de cao zijn vastgesteld, kan verschillende voordelen hebben voor werkgevers.

Hier zijn enkele potentiële voordelen: 

  1. Duidelijkheid en transparantie: Een cao biedt duidelijke richtlijnen met betrekking tot arbeidsvoorwaarden, waaronder loonschalen. Dit zorgt voor transparantie en duidelijkheid, zowel voor werkgevers als werknemers. Het voorkomt misverstanden en conflicten over salarisniveaus.
  2. Eenvoudige loonadministratie: Door de loonschalen uit de cao te volgen, wordt de loonadministratie vereenvoudigd. Werkgevers hoeven zich geen zorgen te maken over het vaststellen van individuele salarisonderhandelingen voor elke werknemer, omdat de schalen al zijn vastgesteld.
  3. Concurrentievoordeel: Het volgen van een cao kan een concurrentievoordeel opleveren bij het aantrekken van talent. Werknemers kunnen de zekerheid van gestandaardiseerde arbeidsvoorwaarden waarderen, wat kan resulteren in een positieve reputatie op de arbeidsmarkt. 
  4. Arbeidsrust: Een cao draagt bij aan toekomstperspectief richting je medewerkers. Werknemers weten wat ze kunnen verwachten, wat kan bijdragen aan een positieve werksfeer en het verminderen van conflicten. 
  5. Wettelijke naleving: Het volgen van een cao zorgt ervoor dat de werkgever voldoet aan de wettelijke vereisten met betrekking tot arbeidsvoorwaarden. Dit kan juridische problemen voorkomen en de werkgever beschermen tegen mogelijke geschillen of boetes. 
  6. Voorspelbare kosten: Het gebruik van loonschalen uit een cao kan werkgevers helpen bij het voorspellen van de kosten van arbeid. Dit maakt budgettering en financiële planning eenvoudiger. 
  7. Goede relaties met vakbonden: Als een werkgever de cao volgt, kan dit de relatie met vakbonden positief beïnvloeden. Het naleven van de overeengekomen arbeidsvoorwaarden kan bijdragen aan een soepele samenwerking tussen de werkgever en vakbonden. 

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke voordelen afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden en de cao zelf. Niet alle cao's zijn hetzelfde, en de voordelen kunnen variëren op basis van de industrie, de regio en de specifieke bepalingen in de overeenkomst. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen en de specifieke bepalingen van de relevante cao te raadplegen. 

NED Personeel volgt op dit moment 48 verschillende cao’s verdeelt over 5 sectoren: agro, industrie, horeca, bouw & infra en transport & logistiek. Daarnaast volgen we nog enkele andere cao's uit andere sectoren.

Wil je graag eens sparren over jouw personeelsbeleid? Onze adviseurs komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. Met onze uitgebreide dienstverlening kunnen we jou volledig ondersteunen op personeelsgebied. Plan een adviesgesprek in via onze website. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.