De kracht van flexibiliteit en stabiliteit: het jaarurenmodel
In de wereld van arbeidscontracten is flexibiliteit een van de heilige gralen voor werkgevers, vooral in sectoren waar de vraag naar arbeid seizoensgebonden pieken en dalen kent. Stel je voor: een systeem waarbij werkgevers de mogelijkheid hebben om werknemers flexibel in te zetten, terwijl werknemers tegelijkertijd een gegarandeerd vast inkomen hebben. Dat is precies waar het jaarurenmodel om de hoek komt kijken.
Hoe werkt het jaarurenmodel?
In plaats van zich te binden aan een vast aantal uren per week, wordt in een arbeidsovereenkomst met een jaarurennorm het aantal te werken uren per jaar vastgelegd. Dit biedt werkgevers de vrijheid om de werktijden aan te passen aan de fluctuaties in vraag en aanbod. Vooral in sectoren zoals de agrarische sector, waar de drukte sterk varieert afhankelijk van het seizoen, kan dit een gamechanger zijn.
Voor werknemers betekent dit een stabiel basissalaris per periode, wat financiële zekerheid biedt. Maar laat je niet misleiden door het idee dat werknemers geen overuren kunnen maken. Natuurlijk worden extra gewerkte uren uitbetaald, maar het basisinkomen blijft gelijk.
Werkt de werknemer meer dan de contracturen? NED Personeel heeft hiervoor een op sector gebaseerde uren registratie gerealiseerd. De opbouw is altijd inzichtelijk voor werknemer en opdrachtgever, omdat deze wekelijks wordt bijgehouden en ondertekend. De werknemer is altijd op de hoogte van zijn/haar tijd voor tijd saldo en kan hier uren van inzetten bij het opnemen van vrije dagen/uren. De arbeidsregistratie is dan sluitend, omdat alle zaken worden geregistreerd, zoals: start & eindtijd, pauzes plus de toeslagen die geldend zijn in de cao. Dit voorkomt boetes en problemen als er controle plaatsvindt op basis van de arbeidstijdenwet.
De voordelen van het jaarurenmodel
Een van de voordelen van het jaarurenmodel is de transparantie. Werknemers hebben een vaste urenafspraak en kunnen hun gewerkte uren bijhouden dankzij een op sector gebaseerde urenregistratie. Hierdoor weten zowel werknemers als werkgevers altijd waar ze aan toe zijn. Bovendien maakt deze registratie het mogelijk om vrije dagen of uren op te nemen, aangezien het tijd-voor-tijd saldo duidelijk wordt bijgehouden.
Het jaarurenmodel biedt niet alleen voordelen voor werknemers en werkgevers, maar het kan ook helpen om wettelijke problemen te voorkomen. Door nauwkeurige registratie van arbeidsuren en toeslagen wordt voldaan aan de eisen van de arbeidstijdenwet, wat boetes en andere juridische complicaties kan voorkomen.
Voor organisaties die geïnteresseerd zijn in het implementeren van het jaarurenmodel, kan NED Personeel een waardevolle partner zijn. Met expertise in het opstellen en bijhouden van jaarurencontracten, kunnen zij helpen om de overgang naar dit flexibele systeem soepel te laten verlopen.
Uitzendkrachten
Waar moet je goed op letten als je werknemer een uitzendkracht is:
- Leg het gebruik van het jaarurenmodel goed en schriftelijk vast, NED Personeel verzorgt deze registratie, opdrachtgever en werknemer houden dit wekelijks bij; zo kom je niet in de knel met de arbeidstijdenwet;
- Zorg dat uitzendkracht én uitzendbureau dit weten, wil je de jaarurennorm toepassen op de uitzendkracht laat dit dan altijd aan NED Personeel weten, wij zorgen dan dat het contract op de juiste manier wordt opgesteld;
- De uitzendkracht heeft een vaste arbeidsduur. Alleen dan kun je de jaarurennorm berekenen; de vaste arbeidsduur komt natuurlijk weer overeen met de jaarurennorm.
Win-winsituatie
Kortom, het jaarurenmodel biedt een win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers. Het combineert flexibiliteit met stabiliteit en kan vooral in sectoren met seizoensgebonden werkzaamheden zoals de agrarische sector een krachtig instrument zijn.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe het jaarurenmodel voor jouw organisatie kan werken? Plan dan een adviesgesprek in met NED Personeel en ontdek de mogelijkheden voor jouw onderneming.