Ned Personeel
cover-image

De ergste jeukwoorden en uitdrukkingen in vacatureteksten

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Tips & tricks 16 Feb 2024 door Kevin van Tiggelen

De ergste jeukwoorden en uitdrukkingen in vacatureteksten

Door de jaren heen is onze eigen NED-taal ontstaan met eigen afkortingen en termen, zoals bijvoorbeeld "WAUW" of "oranje stip". Door deze eenduidige taal weten we direct wat de ander bedoelt. Dit geldt ook voor termen die worden gebruikt in vacatureteksten. 

Uit onderzoek blijkt dat het taalgebruik in Nederlandse vacatures niet altijd positief aanslaat. En als we eerlijk zijn, iedereen krijgt toch wel jeuk van onderstaande woorden:

Work hard, play hard

Een achterhaalde uitspraak? Gemiddeld 30% van de gevraagde mensen vindt van wel. Opvallend is dat de jongeren zich iets minder storen aan deze uitspraak.

Wij hebben hier overigens een eigen versie op bedacht die wat ons betreft de lading veel beter dekt en tevens ook gezelliger is: Met je hart werken en hard feesten!

Geen negen tot vijf mentaliteit

Deze zin is echt verleden tijd, althans dat zeggen de ondervraagde mensen. Zij vinden het zelfs verschrikkelijk irritant en lezen eigenlijk: je moet extreem flexibel zijn en altijd bereid zijn te werken. Het is eigenlijk heel simpel: je stelt jezelf of je team doelen, haal je die? Top! Lukt dit net niet, dan schouders eronder en knal je nog even door toch?

Carrièretijger

Veel respondenten keuren dit woord af, het hongerig zijn naar het beklimmen van de carrièreladder kan je hedendaags echt beter uit je tekst laten. Het is beter om je te focussen op de functie waar je daadwerkelijk voor werft, en minstens net zo belangrijk: wie wil je bereiken?

Bovenstaande vertegenwoordigen de top 3, echter zijn er nog een aantal die we over het algemeen niet graag meer terug zien in een wervingstekst:

 • Teamplayer
 • Marktconform salaris
 • Outside the box denken
 • Hands-on mentaliteit
 • Stressbestendig
 • Spin in het web
 • Duizendpoot

Onduidelijke termen en uitdrukkingen in vacatureteksten

Hierboven hebben we je meegenomen in woorden die irritatie opwekken bij sollicitanten. Maar daarbij word je vervolgens ook nog eens geconfronteerd met het fenomeen onduidelijke termen en uitdrukkingen. Deze termen en uitdrukkingen zorgen voor onnodige verwarring in vacatureteksten. Want let op: het is belangrijk om bij het schrijven van een vacaturetekst duidelijke taal te gebruiken die voor iedereen begrijpelijk is. Gebruik concrete taal om taken en vereisten te beschrijven, zonder te veel vakjargon. Dit maakt de vacature aantrekkelijker en begrijpelijk voor de potentiële sollicitanten.

Deze termen hebben de top 3 gehaald:

Een schaap met 5 poten

Deze is dan ook wel heel bijzonder. Hiermee wordt eigenlijk bedoelt: een alleskunner. Maandelijks googelen ongeveer 2000 Nederlanders naar de betekenis. Wat ons betreft logisch dat dit vaak niet wordt begrepen.

Disruptief

36% procent van de ondervraagde had geen idee wat dit woord betekend. Het zou inhouden dat je creatief en innovatief bent. Wellicht is degene die dit heeft bedacht juist iets te creatief geweest?

Agile

Deze term is onder de jongeren wat bekender dan voor de ouderen doelgroep, vooral onder de leeftijdsgroep van 55+ was het een compleet nieuwe term. Voor de jongeren is deze term inmiddels misschien alweer wat meer afgezaagd. Het wil zeggen dat je wendbaar bent, je kan snel en effectief inspelen op veranderingen.

Hieronder wordt bovenstaande nog aangevuld om de top 10 compleet te maken:

 • Niet voor een gat te vangen
 • Bruggenbouwer
 • Neusje van de zalm
 • Hands-on mentaliteit
 • Spint in het web
 • Koe bij de horens vatten
 • Olifantenhuid

Wat is de daadwerkelijke invloed van woordkeuze in een vacaturetekst?

Wij zeggen intern vaak tegen elkaar ‘gebruik je boerenverstand’. Soms betekent dit dat je het simpel moet houden om tot de gewenste resultaten te komen. Je uiteindelijke doel is om jouw organisatie op een zo goed mogelijke manier te presenteren. Het onderzoek richtte zich vooral op het gebruik van jeukwoorden en vage uitdrukkingen en of dat een negatief effect heeft op het beeld van je bedrijf. 63% van het totaal aantal respondenten gaf aan dat het gebruik van clichéwoorden in vacatures hun beeld van een bedrijf of functie negatief beïnvloed.

Zelf een vacaturetekst schrijven?

Ga je zelf aan de slag met het schrijven van een vacaturetekst? Probeer bovenstaande woorden dan te vermijden. Heb je toch wat meer hulp nodig? Wij helpen je graag in jouw zoektocht naar personeel! Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in. 

job-image
Full Time Zundert

Ben jij klaar om jouw passie voor Marketing naar nieuwe hoogten te tillen? Wil je niet alleen jezelf ontwikkelen, maar ook nog eens goed betaald worden terwijl je dat doet? Dan is dit jouw kans! Reageer nu op onze vacatu... Lees verder

job-image
Full Time Zundert

Als Commercieel Medewerker vervul je een cruciale rol binnen een uitdagende werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht komen! Jij hebt een eigen visie en je denkt mee over procesverbeteringen en resulta... Lees verder

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.