Ned Personeel
cover-image

Arbeidsinspectie: ‘Doe meer aan preventie van ongezond werk’

Wat voor jou werkt
Werkt voor ons

Maatschappelijk 21 Mar 2024 door Ingeborg Oomen

Arbeidsinspectie: ‘Doe meer aan preventie van ongezond werk’

Werkgevers doen te weinig aan preventie, concludeert de Arbeidsinspectie. Contracten met arbodiensten zijn vooral gericht op verzuimbegeleiding. Wat kan je als werkgever doen? 

In het rapport ‘Staat van gezond werk’ komt de Arbeidsinspectie tot een conclusie die stemt tot nadenken. Ongezond werk is de nummer 3 veroorzaker van verlies van gezonde levensjaren – na roken en overgewicht. De drie grootste boosdoeners op het werk zijn: psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Deze drie risicofactoren zijn samen goed voor 90% van de totale ziektelast door ongezond werk.

Wel verzuimbegeleiding, geen preventie

De verantwoordelijkheid voor een gezonde werkplek ligt bij de werkgever. Toch investeren werkgevers nog onvoldoende in preventie, concludeert de Arbeidsinspectie. Contracten met arbodiensten zijn vooral gericht op verzuimbegeleiding.

Dat komt deels omdat ongezonde werkomstandigheden nauwelijks gemeld worden. De meeste meldingen gaan over zichtbare gevaren en zo blijft ongezond werk onder de radar. Bovendien voelt een werkgever de pijn niet zo, omdat het verlies aan productiviteit minder tastbaar is. Toch valt er bij preventie genoeg te winnen, betogen de onderzoekers. Denk aan lager verzuim, betere inzetbaarheid, minder verloop en hogere productiviteit. Andere voordelen zijn: meer werkplezier, gemotiveerde, betrokken en loyale werknemers, hoge medewerkerstevredenheid en aantrekkelijk werkgeverschap.

Wat kan je als werkgever doen?

Het rapport geeft enkele handvatten:
  • Ken de werkprocessen en de handelingen die in die processen worden uitgevoerd. Niet globaal maar stap voor stap. Kennen betekent dat je kijkt, of dit laat doen, vanuit arbeidshygiënisch oogpunt. Meet belasting en meet blootstelling. Doe dit per werkproces en waar nodig tot op het niveau van individuele handelingen. Kijk niet alleen naar fysieke belasting, maar ook naar mentale belasting. Een risico-inventarisatie kan hierbij helpen.
  • Pas werkprocessen en handelingen aan waar ze te veel belasting, blootstelling of gevaar opleveren.
  • Beleid en procedures zijn alleen effectief als ze goed geïmplementeerd en ingebed zijn in de organisatie. Met andere woorden: als ze ‘leven’ en richting geven aan de dagelijkse praktijk van het werk. Investeren in een verantwoorde veiligheids- en gezondheidscultuur is dan ook een belangrijk onderdeel van gezond werk.
  • Sluit een dekkend basiscontract af. Beperk de inbreng van bedrijfsartsen niet tot ziekteverzuim dat al is opgetreden. Verruim de inbreng van bedrijfsartsen naar de preventie van ziekteverzuim. Benut hierbij ook de expertise van andere deskundigen en laat een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) uitvoeren. Tref verder maatregelen wanneer er vroege signalen van gezondheidsklachten zijn.
  • Ga regelmatig in gesprek met de preventiemedewerker, de bedrijfsarts en andere kerndeskundigen over gezonde werkomstandigheden. Stimuleer een open dialoog over gezond werk.
  • Zorg dat gezond werk en arbobeleid integraal onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Een duurzame inzetbaarheid van personeel is van belang voor continuïteit in het bedrijf en hier heb je alleen voordeel van.

Actie ondernemen? 

Wil jij als werkgever meer doen en preventieve maatregelen nemen om ongezond werk te voorkomen? Wij ondersteunen je graag! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

job-image
Full Time Zundert

Ben jij klaar om jouw passie voor Marketing naar nieuwe hoogten te tillen? Wil je niet alleen jezelf ontwikkelen, maar ook nog eens goed betaald worden terwijl je dat doet? Dan is dit jouw kans! Reageer nu op onze vacatu... Lees verder

job-image
Full Time Zundert

Als Commercieel Medewerker vervul je een cruciale rol binnen een uitdagende werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht komen! Jij hebt een eigen visie en je denkt mee over procesverbeteringen en resulta... Lees verder

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.