Arbeidsinspectie: ‘Doe meer aan preventie van ongezond werk’
Wel verzuimbegeleiding, geen preventie
Wat kan je als werkgever doen?
-
Ken de werkprocessen en de handelingen die in die processen worden uitgevoerd. Niet globaal maar stap voor stap. Kennen betekent dat je kijkt, of dit laat doen, vanuit arbeidshygiënisch oogpunt. Meet belasting en meet blootstelling. Doe dit per werkproces en waar nodig tot op het niveau van individuele handelingen. Kijk niet alleen naar fysieke belasting, maar ook naar mentale belasting. Een risico-inventarisatie kan hierbij helpen.
-
Pas werkprocessen en handelingen aan waar ze te veel belasting, blootstelling of gevaar opleveren.
-
Beleid en procedures zijn alleen effectief als ze goed geïmplementeerd en ingebed zijn in de organisatie. Met andere woorden: als ze ‘leven’ en richting geven aan de dagelijkse praktijk van het werk. Investeren in een verantwoorde veiligheids- en gezondheidscultuur is dan ook een belangrijk onderdeel van gezond werk.
-
Sluit een dekkend basiscontract af. Beperk de inbreng van bedrijfsartsen niet tot ziekteverzuim dat al is opgetreden. Verruim de inbreng van bedrijfsartsen naar de preventie van ziekteverzuim. Benut hierbij ook de expertise van andere deskundigen en laat een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) uitvoeren. Tref verder maatregelen wanneer er vroege signalen van gezondheidsklachten zijn.
-
Ga regelmatig in gesprek met de preventiemedewerker, de bedrijfsarts en andere kerndeskundigen over gezonde werkomstandigheden. Stimuleer een open dialoog over gezond werk.
-
Zorg dat gezond werk en arbobeleid integraal onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Een duurzame inzetbaarheid van personeel is van belang voor continuïteit in het bedrijf en hier heb je alleen voordeel van.
Actie ondernemen?
Wil jij als werkgever meer doen en preventieve maatregelen nemen om ongezond werk te voorkomen? Wij ondersteunen je graag! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.