M.I.P. Mega Solutions,

In de gloednieuwe fabriek van M.I.P. Mega Solutions in Moerdijk werken verschillende NED-medewerkers. Zij dragen bij aan de bouw van composiet silo’s en tanks van enorme omvang. Op deze productieplant kunnen namelijk composiet tanks worden geproduceerd met een inhoud tot wel 4.000 kuub, een diameter van 14 meter en hoogte van meer dan 25 meter.

“Samen met onze andere fabriek in Rijkevorsel hebben we de grootste productiecapaciteit in Europa” zegt directeur-eigenaar Maikel ElstOndanks dat veel van onze processen in Moerdijk zijn geautomatiseerd, hebben we de juiste mensen nodig. Geen ‘handjes’ voor de korte termijn, maar mensen die langdurig bij ons willen werken als machine-operatorNED Personeel doet de voorselectie. Wij doen zelf de tweede ronde. Aangezien we groeiende zijn, krijgen ze een NED-contract als we tevreden zijn over hun prestaties.”

M.I.P. Mega Solutions is één van de familiebedrijven van Maikel Elst. De ondernemer heeft daarnaast diverse andere bedrijven, zoals een onderneming in beton en een bedrijf in hekwerken. Ook zit hij voor 50% in de joint-venture Verwater Composiet. M.I.P. Mega Solutions in Moerdijk is het zusterbedrijf van de Belgische firma M.I.P.-NV Tanks en Silo’s in Rijkevorsel. Maikel Elst: “Ik vind het een kick om een bedrijf op te bouwen en een managementteam te vormen dat vervolgens de operatie kan leiden. 

Verregaand gerobotiseerd proces

Maikel is nu nog sterk bij M.I.P. Mega Solutions in Moerdijk betrokken. Het bedrijf zit immers in de opbouwfase. Maikel Elst: Begin 2020 startte de bouw, in augustus begon de productie, eind 2020 is de fabriek 100% klaar. We werken op deze locatie met splinternieuwe machines. Het proces is verregaand gerobotiseerd. Het moment dat de eerste tank uit de nieuwe fabriek kwam, was magisch. Als team hebben we het voor elkaar gekregen om dit jaar al de eerste 2.000 kuub tank te produceren. Daar word ik vrolijk van.”  

Start fabriek in Moerdijk

Juist de omvang van de tanks (bestemd voor de opslag van vloeibare stoffen) en silo’s (bestemd voor de opslag van droge stoffen) gaf de doorslag voor het starten van een nieuwe fabriek in Moerdijk. Maikel Elst: “De grootste zeeschepen kunnen in de haven van Moerdijk aanmeren. De tanks die wij hier produceren, gaan direct via het water op transport naar onze klanten, zoals in de chemie, food en non-food. Composiet is 50% lichter in gewicht dan staal; wat zorgt voor lagere transportkosten. Bovendien is het roestvrij. De isolatiewaarde is vele malen hoger dan bij staal, wat bijdraagt aan een lagere CO-2 foodprint.” 

Perspectief voor machine-operatoren

De vraag naar tanks en silo’s zoals M.I.P. Mega Solutions die maakt, is groot. Ondanks dat sommige orders zijn uitgesteld door de uitbraak van corona, is het bedrijf groeiende. Dit biedt perspectief voor machine-operatoren die het gerobotiseerde proces mee kunnen sturen. Maikel: “We willen samenwerken met mensen die van dit werk hun specialiteit willen maken. We investeren in hun vakmanschap voor de lange termijn, onder andere met een eigen opleidingscentrum, de M.I.P. Academy. Het duurt wel een jaar voordat je dit vak volledig zelfstandig kunt uitvoeren. Ik geloof erin dat mensen niet enkel meer tevreden zijn met hun loon. Ze willen uitdagend en leuk werk in een fijne omgeving. De fabriek in Moerdijk is een Great Place to Work met lichtstraten voor daglicht en een picobello kantine waar je kunt relaxen. NED Personeel weet steeds beter wie bij ons past. Toen we in 2017 voor het eerst gingen samenwerken, bij de pilot in Moerdijk, ging dat nog wat stroef. Inmiddels weten we goed wat we aan elkaar hebbenDat maakt de samenwerking met NED, in het bijzonder met Bert en Sjaak, fijn. Ze communiceren open en staan altijd voor ons klaar. Daarom zou ik NED zeker aanbevelen bij andere bedrijven.”

M.I.P. Mega Solutions,